woensdag 27 mei 2009

Als klanten zo beginnen....

Een filmpje dat duidelijk maakt hoe raar het eigenlijk is om bij beeldmakers zoals fotografen, visualisers en illustratoren te onderhandelen op hun tarief. Iets wat je vast en zeker nog mee gaat maken. Dit principe zet zich door in de markt. Zeker in tijden van crisis proberen bedrijven en hun juristen nogal eens misbruik te maken van de onzekere freelancer.

In Amerika ligt op dit moment de 'orphan bill' op tafel (zie artikel) die het makkelijker moet maken om beeld, waarvan de eigenaar niet direct bekend is, zonder toestemming te publiceren. Ook herpublicaties en oplage-vergoedingen liggen onder vuur. Niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland. In de nieuwe contracten van de Telegraaf mediagroep bijvoorbeeld wordt freelancers gevraagd hun auteursrecht geheel over te dragen en vrijwaren ze de opdrachtgever van alle soorten van aanspraken. Persoonlijkheidsrecht en auteursrecht zijn de belangrijkste middelen die je als beeldmaker hebt om je van een inkomen te verzekeren. Ik denk dat het belangrijk is dat je je daar al heel vroeg bewust van wordt en de waarde van je werk leert zien. Websites waar je informatie over dit soort dingen vindt zijn bijvoorbeeld pictoright en lancelots.
Ook de GLR-fotografie blog besteed uitgebreid aandacht aan het fenomeen; http://glr-fotografie.blogspot.com/

Voor sommigen van jullie misschien droge, oninteressante stof. Maar je gaat er mee te maken krijgen. Dan kun je maar beter vooraf weten waar je staat.


http://www.youtube.com/watch?v=R2a8TRSgzZY

Geen opmerkingen: