dinsdag 13 maart 2012

Striptekenaar Jean ‘Moebius’ Giraud is overleden

Ik val jullie niet snel lastig met dergelijke berichten. Moebius is echter een uitzondering: hij is voor mij een absoluut ikoon; een held.

De Franse striptekenaar Jean Giraud alias Moebius is in Parijs overleden na een slepende ziekte. Hij is onder andere bekend voor zijn westernreeks ‘Blueberry’ en zijn science fictionverhalen.
Moebius kan wat mij betreft gezien worden als de uitvinder van de 'Steampunk.'

Blueberry De grootste bekendheid verwierf de Franse stripauteur met de reeks ‘Blueberry’ die hij tekende voor het blad Pilote. De reeks draaide rond de onconventionele luitenant Blueberry die opereerde tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. ‘Blueberry’ had veel weg van de spaghettiwesterns van Sergio Leone.
Sci-fi Eind jaren zestig nam Giraud het pseudoniem Moebius aan. Onder deze naam maakte hij zijn meer experimentelere werk. Hij publiceerde onder andere de science fictionreeksen Arzach en Incal onder dit pseudoniem. Zijn meer conventionele strips bleef hij publiceren onder zijn eigen naam of onder zijn andere pseudoniem Gir.
Film Zijn werk onder het pseudoniem Moebius lokte de aandacht van enkele science fictionregisseurs uit Hollywood. In de jaren zeventig en tachtig leende ‘Moebius’ zijn talenten aan bekende science fictionfilms als ‘Alien’, ‘TRON’ en ‘The Abyss’. Zijn werk had grote invloed op de film 'the fifth element'.

Geen opmerkingen: